Sunday, May 20, 2012

Tips Penjagaan Kulit Muka.

Assalamualaikum.

majority kaum Hawa impikan kulit yang cantik, lembut, dan licin. tapi kalau nak kulit cantik nih, mesti lah kena jaga kan. kalau dah sedia kulit cantik, tak berjaga pun nanti akan jadi tak cantik jugak. tips yang aku akan share nih berdasarkan apa yang pernah aku baca, dan aku amalkan. kulit gua tak cantik sangat bro. biasa-biasa je macam orang ramai punya kulit.

pertama, kalau korang jenis guna sunblock then pakai bedak bila keluar, balik tuh mesti kena guna remover sebelum cuci muka dengan pencuci. kenapa? sebab bila kita tak remove, kita terus je cuci segala habuk2 yg kita dah expose masa kita keluar tadi akan tersumbat kat kulit kita. nanti lama-lama jadi lah liang roma terbuka besar.

kedua, pilih pencuci muka yang sesuai dengan kulit muka. macam mana nak tau? aku bagi cara paling senang. pegi mana2 mall yang ada jual skin care jenama Clinique. ko buat2 lah nak beli produk dia pastuh ko tanya orang tuh kulit saya nih jenis apa yer? then, orang tuh akan test kulit ko. dari situ ko boleh tau jenis kulit ko apa. after that bila beli skin care, cari lah yang sesuai dengan kulit sendiri. simple je. kalau soh kita identify sendiri memang mengarut la kan, so tanya yang pakar.


ketiga, lepas cuci muka jangan sesekali lupa pakai toner, moisturiser dan sun block. tiga benda nih sangat penting yer terutama bila kulit muka kita terdedah kepada matahari dan habuk habuk. itu semua punca kulit muka kita rosak kalau tak dijaga.

keempat, seminggu sekali kena pakai mask. tak kira lah apa mask pun untuk kasi rehat kulit kita dan mencantikkan lagi kulit kita. and, seminggu sekali jugak kena buang black heads or white heads yang ada pada kulit muka kita supaya dia tak tersumbat lama dalam kulit muka kita.

last sekali, jangan lupa amalkan minum air masak. bagi aku, air masak nih pengubat segala penyakit. banyak makan benda manis2 potongnya air masak. kena banyak banyak banyak minum air masak. ingat tuh.

kulit muka kita bukannya macam kulit tapak kaki kita. boleh dipijak2 takdehal punya. kulit muka kita nih macam kulit baby kena jaga dengan terapi. makin meningkat umur kita, makin berkurang collagen dalam diri kita. so, nak kulit cantik perlu penjagaan yang lebih awal.

yang paling paling penting sekali, penjagaan dalaman kita. maksudnya pemakanan kita. itu yang perlu dijaga. next entry will be updated soon.

p/s : mak aku cakap, daripada ko bazir-bazir duit beli make-up mahal mahal bagus ko beli skin care mahal-mahal sebabnya bila kulit cantik, make-up biasa-biasa je dah cukup. takyah nak 5inci sangat.

related entries:
1. Tips Penjagaaan Kulit Muka 2
2. Tips Kesihatan

*untuk lebih tips kecantikan, boleh KLIK SINI.

10 comments:

naju said...

tak payah nak 5 inci sangat... kih kih.. klako. setuju moisteriser n sunblock sgt penting bg yg suka naked face mcm haku ^^

Aisyah Taib said...

haha tau takpe. itu yang paling penting.

Anonymous said...

Remover selalu nya mcm mna ye?jenama apa?

hazanis said...

nice info. thnks awak. ^^

ctee aton said...

Nice info..jom singgah blog sy www.esihat.com

ramizah rahman said...

info sangat berguna..thanks 4 d sharing..done follow u... :)

www.ramizahrahman.com

redbirdfe said...

thank you share tips ni. InsyaAllah kita cuba. :)


jemput ke blog kite ^^
http://amaniqah.blogspot.com/

Dr. Nabisar said...

salam, tumpang lalu. petua yg berguna. baguss.. nk minta izin promote blog http://drnabisarnatural.blogspot.com/
jemput2 lah singgah ye

Siti NurFaizah Abdullah said...

salam semua jemput follow dan baca blog sy berkaitan pengambilan vitamin semulajadi shaklee. penjagaan kulit dr dalaman sgt dititikberatkan.. Shaklee dapat membantu sekiranya ada mempunyai kulit yg kusam,kering berjerawat,resdung dan sebagainya... jemput ye... snfaizah.blogspot.com

Wajah Solufie said...

Setuju dgn yr mum. Pilih produk yg sesuai utk muka. Lps muka dah cantik, touch up skit2 je ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
My Ping in TotalPing.com