Tuesday, February 5, 2013

Tips Penjagaan Kulit Muka: Telur Ayam

Assalamualaikum semua :)

hari nih, petang nih, aku nak share lagi satu tips yang aku baru je tau selama aku hidup nih. tips untuk mencantikkan kulit. tips nih aku dapat tau daripada bapak sedara aku dan masa tuh cousin aku pun buat petua tuh. so, macam best lah jugak. 


ok, cara dia senang jer. ayam yang baru je bertelur tuh kan, ko ambik telur dia yang masih panas tuh golekkan dekat seluruh muka. senang kan? aku sendiri tak tau apa fungsi sebenarnya. kata bapa sedara aku dengan mak aku dia kata benda nih petua orang dulu dulu nak jaga kulit. dulu manalah ada mask yang sekarang nih kita boleh beli kat Watsons or Guardian kan? so, dorang guna cara nih lah. golek telur ayam yang ayam baru betelur. ha? pelik dah ayat aku nih.

aku pernah cuba 2 kali. kan kat rumah aku ada banyak ayam kampung, so telur telur dorang yang masih hangat tuh aku golek kat muka. apa yang aku rasa, umpama bulu roma berdiri. macam bulu roma kena tarik tuh. haa begitulah rasanya. 

Kulit telur terbuat dari kalsium karbonat yang juga merupakan bahan dasar utama beberapa jenis antacids. Sekitar 9-12 persen berat telur terdiri dari kulitnya. Kulit telur juga memiliki pori-pori sehingga oksigen bisa masuk dan karbon dioksida serta hawa lembab keluar. (copied)

hasil pencarian manfaat kulit telur ayam. hahaha. tak percaya, cubalah sendiri. lagi bagus guna telur ayam kampung tau. hikhik.

6 comments:

kasya syiera said...

hebakkknyaaa..tapi susah laa nak dapat telur ayam kampung Y.Y

najihahfara said...

amik telur putih & letak kapas pastu jadikan masker mmg berkesan nk haluskan muka & hilangkan white & black head

Mira Cikcit said...

Bestnya, nak cuba jugak. Tp zaman sekarang memabg payah nak dapatkan telur yang baru keluar daripada ayam. Btw follow awak

taufikmaria said...

ha, bagus petua ni. boleh try nanti. cini pun bela ayam kampung :)

Kenari Putih said...

Saya ni la kali pertama dgr petua ni. Tapi kalo telur ayam yg br je keluar dari tuan empunya memang sy suka jugak sebab panas2 dia tu best! Golek kat muka pon best! Tapi kalo ada tahi xjadi la nak golek... Haha

Ada Syuha said...

kalo telur 2 basuh dulu berkesan x?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
My Ping in TotalPing.com