Thursday, May 24, 2012

Kenal Pasti Handphone Original atau Tak

Assalamualaikum.

aku rasa ramai yang dah tau pasal macam mana nak kenal pasti handphone yang kita guna ori atau tak. aku juga rasa ada yang tak tahu akan hal ini. mari aku cerita siket.

pegi ambik handphone anda sekarang dan taip (bukan Taib ye) *#06#.

cuba tengok apa ada? 
akan tertera IMEI dan nombor nombornya. IMEI tuh International Mobile Equipment Identity. bila dah keluar nombor yang banyak-banyak tuh, kira satu satu sampailah ke angka 7 dan 8. lebih tepat lagi kedudukan nombor yang ke-7 dan ke-8.

contoh : IMEI 35160003-923824-3-67

nombor yang akan tertera samada 00 01 02 03 04 08 10 13 20 80.
untuk tahu kita punya handphone nih dalam kategori yang mana, sila baca ayat seterusnya.

02 atau 20 : made in China : low quality
08 atau 80 : made in Germany : fair quality
01 atau 10 : made in Finland : good quality
13 : made in Azerbaijan : bad quality and dangerous for health.

00 atau 03 atau 04 : made in dari kilang jenama tuh sendiri : best mobile quality

so, make sure kalau nak beli handphone lepas nih tengok dia punya IMEI okay.

8 comments:

tika akhir said...

alaa..kenape x paham ni?
kte fail lah bab2 tecno nie..ko ajar depan2 bile jumpe nanti lah..hahha

Aisyah Taib said...

hahahaha. lawak la ko tikah..
kalau ko baca blog orang lain lagi susah ko nak paham kali nih ah. hahaha.

ok2. no problem.

Puteri said...

kalo 05 plak mcm mna?

Hishyamuddin said...

yess.. 03..he3

shark said...

puteri.. awak mesti guna samsung kn? same ler.. huhu..

Cik Shazwani said...

if 05 ? tapi bkn samsung cmne lak ?

Anonymous said...

Yup,klo 05 mcm mane

Anonymous said...

Klaw 17 cam mn??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
My Ping in TotalPing.com